Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Céges biztonsági kultúra tréningek tematikája

star.jpgCéges biztonsági kultúra tréningek

Ha már megtörtént a baj, akkor bizonyos szempontból könnyebb számos tréningszükséglet azonosítása. Sajnos. De induljunk onnan, hogy még nem történt munkahelyi baleset, csak nem lehet a szerencsére alapozni, de például egy auditra muszáj felkészülni. Vagy a vezetést átjárja a biztonság iránti igény, és ügyfelünk vezetői őszintén szeretnék, hogy a mindenhova kitacepózott Safety First felirat, ne csak jelszó, hanem érdemi és mindent átható gyakorlat legyen. Amikor a cél a balesetek és az egészségkárosodás megelőzése. A biztonságos és egészséges munkavégzés. Hála Istennek egyre több az ilyen munkaszervezet. Nekik kínáljuk testre szabott céges képzéseinket, szervezeti tréningeinket. 
 

A céges biztonsági kultúra fejlesztés, biztonságtudatosság javítás első kérdései, hogy hol vagyunk, ebből következően mik a betartandó szabályok
Megbízónk milyen szervezet, milyen szabályok, előírások vonatkoznak rá?
Mik a betartandó eljárásrendek, jogszabályok? Nem mindegy, hogy élelmiszer-biztonsági problémák állnak-e fenn, csomagoláshigiéniai szabályokat hagynak-e figyelmen kívül, vagy a tűzvédelmet kezelik úgy, mint a benzinkutas Besenyőtelek és Dormánd között. Nem csak termelő üzemekben probléma a biztonságtudatosság hiánya. A repülőgép-szerviztől az erőműveken, vegyi üzemen, mezőgazdasági vállalkozásokon át az egészségügyig mindenhol neuralgikus kérdés a biztonságkultúra. 

 

A második kérdéskör két részből tevődik össze. Az induló helyzetben milyen a biztonsági helyzet, milyen a munkatársak biztonságtudatossága?
Balesetek? Ügyek? Jön egy e-mail és gondolkodás nélkül rákattint valaki? Még nem csapott le a mennykő, de csak idő kérdése a baj? A biztonságtudatosság gyerekcipőben jár? Nem veszik fel a kollégák a védőfelszerelést? "Egyszerűsítenek" a karbantartás közben? Száguldanak a villás targoncával? Az 5 méter magas gép tetején biztosító kötél nélkül végzik a karbantartást? Eltussolt ügyek? Tudni kell az összes ismert "lazaságról", kihágásról. Lehet, hogy az (általa ismert) induló helyzetet ügyfelünk bemutatja, vagy lehet, hogy érdemes a biztonságkultúra minden fontos részterületére kiterjedő felmérést is végezni. 
iceberg-organizational-culture-copy.jpgEz lehetőség ad arra, hogy ne csak a "jéghegy csúcsát", a látható és elméletileg látható viselkedéseket, történéseket, tárgyakat lássuk, hanem a szervezeti kultúra "vízfelszín alatti" mögöttesét is átlássuk, bár a jéghegy csúcsa is fontos. (Van-e rafting szolgáltató a Belán, akinek nem lyukasak a rafting cipői?) Visszatérve a kultúra nem rögtön látható elemeihez. Mit pletykálnak az emberek? Mi a hatása, hogy a vezető saját maga megsértette az előírásokat? Mik a viselkedés mozgatórugói? Mi az a szervezeti kontextus, pl. időnyomás vagy eszközhiány, ahol biztonsági "kompromisszumok" születnek? "Ahogyan az emberek a dolgokat csinálják" sok-sok tényező hatása. Érdemes a biztonsági kultúra vízfelszín alatti részeit is megvizsgálni. 


Mi a tréningcél? Mit szeretnénk, hogy másként legyen? Mit csináljanak, mit ne csináljanak a kollégák?
Milyen szemléleti, hozzáállási, viselkedési változtatás(oka)t szeretnék elérni. Ügyfelünkkel közösen meghatározzuk, hogy mik azok a konkrét viselkedések, rutinok, eljárásrend, protokoll(ok), amelyet "be kell égetni", amit éppen olyan evidenssé kell tenni, mint az, hogy jó étvágyat kívánunk. A tréningcélokhoz idomul (testre szabott) a céges (szervezeti) biztonságtudatossági képzések tematikája. 
 A biztonságtudatosság tréning(ek) 
A fejlesztési célok kijelölését követően kerül sor a tréning(ek)re, amely a feltárt problémák, hiányosságok megoldását szolgáló viselkedések betanítása és gyakorlása. Ezen magatartások között NÉGY, szervezetfüggetlen és alapvető biztonsági viselkedést mindenképpen tréningezünk. 
A céges biztonsági kultúra tréninget online is szolgáltatjuk (zoom platformon). 
Online biztonsági tréning esetén küldünk egy linket, kattint, és már bent is ül a tréningen.Hatásosság
A legtöbbször javasoljuk, hogy kerüljön sor a biztonságtudatosságot javító képzés / tréning eredményességének mérésére. Kialakultak-e azok az új normák, rutinok és viselkedések, ami miatt a szemléletformálásba belevágtunk? Nem mindig, de a mérés sokszor könnyebb, és olcsóbb, mint gondolnánk. Pl. a szándékosan szabálysértő "nagyfőnökre" rászólnak-e az üzemcsarnokban a kollégák, ha nincs rajta védőcipő? Egy adathalászat szimulációját lefuttatni a tréning előtt és után nem drága. A jelentett incidensek, vírusfertőzések (annak kísérletei), a betiltott web site-okon történt látogatások mérésének költsége minimális.