Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A biztonságtudatosság beépítése a teljesítményértékelési rendszerbe

ppe-4.jpgBiztonságtudatosság és teljesítményértékelés 


Sokszor a teljesítményértékelési rendszer a biztonság ellen dolgozik. Olyan érdekeltségeket hoz létre, amelyet a munkatárs logikusan követ, de ezzel "nem zár le" bizonyos kockázatokat, kinyit vagy nyitva hagy Pandora-szelencéket. A termelőüzemeknél a darabszám (és félreértés ne essék, ez nem hamvas szűzlányos naivkodás vagy álságos PR-szöveg, mert a darabszámot tudjuk, hogy muszáj produkálni), a kvóta és a túlteljesítést járó célprémium önmagában sokszor a biztonság ellen dolgozik. 

A biztonságot, kockázatmenedzsmentet összhangba hozzuk a teljesítményértékeléssel. A teljesítményértékelési rendszerbe "bevisszük" a biztonságtudatosság, a biztonságkultúra, a biztonság mérőszámait is, és re-definiáljuk azokat a mutatószámokat, amelyek kergetése rést nyit a biztonsági pajzson. 
Például szakmailag csemegének számít, abszolút igényes kihívás, hogy az incidensek, a "majdnem baj lett", vagy ahogy 'magyarul' is sokszor mondjuk, a "near miss", ne maradjon eltitkolt. Azt kell elérni, hogy a baj lehetősége, a veszélyforrások léte is elindítson kockázateltüntető vagy kockázatcsökkentő, biztonságjavító folyamatokat, mégpedig úgy, hogy "whistle blower" ne csak mentesüljön az egzisztenciális és ilyen-olyan kockázat alól, hanem így is érezze és MERJEN szókimondó lenni.

A cél, hogy gyökér okig leásó, korrekciós mechanizmusokat aktiváló, és a más részrendszerekkel (teljesítményértékeléssel, műszakrenddel, technológiával, informatikai rendszerrel, logisztikával, de még a takarítások ütemezésével is, stb.) harmonizált biztonsági rendszer működjön Önöknél.