Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonsági kultúra coaching

ppe-44.jpgBiztonságkultúra coaching / Safety coaching

Ne adj Isten történik egy baleset a cégnél. Vagy a biztonsággal kapcsolatban komoly aggodalmak merülnek fel.
 

A biztonságtudatosság új szintre emelése nem tűr halasztást. Vagy a cégnél sok időzített bomba ketyeg.

Vagy a biztonsággal kapcsolatos kommunikációban jönne jól egy "konzulens". Vagy Ön safety tréner, és egy projekt kapcsán van segítségre szüksége. Vagy Ön Occupational Safety and Health specialista és van millió kérdése... Ha tele a hócipő. Amikor nem tud mit kezdeni a közönnyel. Amikor egy deviáns kolléga úgy veri szét a projektet, hogy kihúzza magát a feladat alól, de kedves smiley-val közli, hogy a többiek dupla olyan jók és "....átlagban jók leszünk :)". 

Ha Ön a fecske, akinek "nyarat kellene csinálnia", értsd, akinek a biztonságtudatos viselkedéseket kell erősítenie. Mondjuk vannak védőeszközök, de a kollégák nem, vagy nem jól használják a testhevedert, a zuhanásgátlót, a beülőt. Esetleg csak lejárt szavatosságú életmentő védőeszközök vannak. Vagy veszélyes a technológia. Vagy a veszély létét tagadják vagy bagatellizálják. Vagy ha Ön HR-es vagy L&D-specialista, és látja, hogy van olyan vezető a csapatban, akit nem vesznek komolyan, mert a testbeszéde javítandó vagy "nincs hangja". Vagy ha valakinek vannak olyan szokásai, amik nem szimpatikusak másoknak, és mivel a beszélő személyét elutasítják, a biztonság üzenet nem megy át, hívjon fel minket! +36209342760. 

Biztonságot javító, holisztikus megközelítésű coaching során felkészítjük vagy kiképezzük Önt vagy kollégáját, munkatársait arra, hogy mit, mivel, miért és hogyan tegyen a biztonság érdekében. A coaching során felkészítjük arra, hogy a célcsoportok felé Ön ezt, hogyan adja el. Hogyan adja tovább. Vagyis a coachinghoz elég, ha Önnek bármilyen a biztonsággal kapcsolatos (potenciális) problémája van! 


Nézzünk példaként  biztonságkultúrával összefüggő coaching-helyzeteket!

A) Egészség- és biztonságtudatosság képzések szervezése

Mondjuk Ön Fejér vármegyében HR-vezető egy amerikai tulajdonú cégnél. A piac száguld, az anyavállalat bővíti a telephelyet. Az egyik baj, hogy nincs kit felvenni. Nincs ember. A másik dilemmája, hogy - szintén a telephely feszítő miatt - óriási a nyomás, hogy oktatásokat tartson. Csak éppen sok vezető sem biztonságtudatos.
Ugyanakkor nem szeretne özvegyeket és árvákat. Nem szeretné saját magát sem kitenni ezernyi bajnak, akár büntető eljárásnak, és a céget sem szeretné kitenni horror büntetésnek.

Senkinek nem akar válaszolgatni, pláne nem bírónak, ügyésznek, aki azt tisztázza a "beszélgetés" elején, hogy Önnek - a pozíciója miatt - kellett-e ismernie jogszabályi kötelezettségeit.

Ne legyen illúziónk, az elsők között azt tisztázza majd, hogy Önnek kellett-e tudnia arról, hogy:
a munkáltató köteles törekedni a munkavállaló egészségének és biztonságának megőrzésére, minden szempontból tekintetbe véve az utóbbi által végzett munkát és, hogy ez alól a felelősség alól a munkáltatót semmi sem mentheti fel.
Nem azt kérdezi, hogy tudta-e, hanem arra lesz kiváncsi, hogy a pozíció alapján ezt kellett-e tudni. És utána rögtön kiváncsi lesz majd arra, hogy ez hogyan mutatkozott meg - egyebek között - a céges képzések tervezése, szervezése és megvalósítása során is.


Ha bekövetkezik a baj, fel fog tenni olyan kérdéseket, hogy:
"- Az új belépők oktatásában, a céges képzések, tréningek szervezése, a tematika kialakítása során konkrétan miben nyilvánult meg, hogy 
'A munkáltatónak óvintézkedéseket kell tenni a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében'?"


"- Hogyan, mikor, mennyiben felelt meg a munkáltató azon törvényi kötelezettségnek, hogy 'mindent meg kell tenni a szakmai ártalmak elkerülése és a munkatársak tájékoztatása és képzése érdekében, valamint abban, hogy ezek megvalósításához megfelelő szervezeti kereteket és anyagi forrásokat kell biztosítani'"?

Ma már megnézik, hogy teljesült-e azon kitétel, mely szerint: "A munkáltatónak a körülmények változása esetén módosítania kell ezeket az intézkedéseket, valamint mindent megtennie a fennálló helyzet javítása érdekében".

Tételesen vizsgálhatják, hogy megfelelt-e a munkáltató a munkaadókra kirótt ún. általános kötelezettségeknek, mit tett, mit nem tett, vagy mulasztott a munkáltató az alábbi törvényi előírások kapcsán:

 1. Veszélyek kialakulásának megelőzése
 2. A meg nem előzhető veszélyek értékelése
 3. A veszélyek forrásuknál való elfojtása
 4. A munka jellegének az egyénhez való alakítása
 5. Biztosítani kell, hogy a szervezeti keretek, a választott felszerelés, az anyagok és munkafolyamatok enyhítsék a munka egyhangúságát, s ezáltal csökkentsék az egészségre gyakorolt káros hatásokat
 6. A technikai fejlődés figyelembe vétele 
 7. A veszélyforrások helyettesítése veszélytelen vagy kevésbé veszélyes megfelelőikkel
 8. Kockázat-megelőzés tervezése az alkalmazott technológia, a munkaszervezés, a társas kapcsolatok és egyéb, a munkakörnyezetre hatással levő tényezők figyelembe vételével
 9. A kollektív védelmi intézkedések előtérbe helyezése az egyéni védelmi intézkedésekkel szemben
 10. A munkavállalók megfelelő utasításokkal való ellátása egészségük és biztonságuk biztosítása érdekében
   

Akár tanácsadóként, akár coach-ként segítjük munkáját. Hogy képes legyen jó döntéseket hozni és azoknak érvényt szerezni.
Egy koronavírusos példával.
A védettséggel rendelkező kollégákat fogja képezni személyes, tréningtermi (in-person) tréningekkel, miközben a magukat beoltatni nem kívánó munkatársak részt tudnak venni online oktatáso(ko)n. Jól dönteni is fontos, de természetesen, ami a döntést megelőzi, és ami azt követi, abban is támogatjuk. Coach-ként segítünk abban, hogy a döntésekkel járó millió konfliktust kezelje, hogy mi legyen hozzá a kommunikáció, egyszóval a coaching során edzésmunkával gyakoroljuk a követendő viselkedést. 

 

VAGY. Nézzünk egy másik coaching helyzetet.

B) Készségfejlesztés a biztonságkultúra fejlesztése érdekében

 

 • Mondjuk az Ön feladata a munkavédelmi oktatások megtartása az új belépők részére. Megtartja az oktatást, és 2 nap, vagy 2 hét, vagy 2 hónap múlva azt látja, hogy sok szabály falra hányt borsó maradt. Lehet, hogy valamiban más biztonságtudatossági oktatásra van szükség. Segítjük abban, hogy fontos tartalmat, még érdekesebben, a figyelmet még inkább megragadóan és megtartóan, elgondolkodtatóan és viselkedésváltoztatási hatást keltően tudjon átadni. A biztonságtudatosság-fejlesztő oktatások kapcsán tehát tartalmi tanácsadóként is, (mit mondjon) és konkrét prezentációtechnikai coachinggal is segítjük munkáját. És lehet, hogy nulláról indulva, Önnel egyeztetve elkészítjük a teljes oktatási anyagot, majd megtanítjuk arra, hogy hogyan végezze a betanítást. 

 
A biztonságkultúra coaching díjára a konkrét igények és időtartam függvényében teszünk ajánlatot
.

Ajánlatunk elfogadása esetén a safety coachingra történő jelentkezéshez kérünk egy kitöltött jelentkezési lapot, a jelentkezést visszaigazoljuk, és kiküldjük az ún. díjbekérőt. A biztonsági coaching díjának jóváírásával párhuzamosan - személyes coaching esetén - egyeztetjük a helyszínt. A helyszín lehet az Ön munkahelye, vagy - akár - egy köztes helyszín. Pl. egy nyíregyházi coachee esetén lehet a coaching helyszíne az M3-ashoz közel "félúton", pl. a Tisza-tónál. 

És természetesen ZOOM-on (online is) tart(hat)juk a coachingot.