Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonságtudatosság-interjú, biztonságtudatossági assessment center

A biztonságtudatossággal kapcsolatos szolgáltatásaink a toborzás, kiválasztás folyamatában:

  • Biztonságtudatossági szűrés
  • Biztonságfókuszú interjú
  • Biztonságtudatossági assessment center
     

i) A jelöltek biztonságtudatossági szűrése
Az interneten nagydobra vert utazási élményekből a Tejútrendszer összes bűnözője értesül arról, hogy mikor, és mennyi ideig üres a jelölt lakása, miközben a derék aspiráns kiberbiztonsági területre jelentkezik? Vagy valaki (zsarolható) private bankinges, bróker stb. pozícióra úgy pályázik, hogy az arcot az igazolványképnél is jobban mutató facebook oldala van?
Ügyfelünk az üresedéseikre pályázó jelölteket számos kompetencia alapján szűrik, a biztonságtudatossággal kapcsolatos szűrést bízzák ránk! Az adott pozícióban két lábon járó időzített bomba jelölteket kiszűrjük. Segítünk abban, hogy OLYAN pozícióba, ahol a kockázatkerülés vagy a helyes kockázatkezelés fontos, ne vegyenek fel "bravado" és "maverick" kollégát.

 

ii) Biztonságfókuszú interjú
Ön rutinos HR-es. Életében sok száz interjún választotta ki munkatársakat. Tételezzük fel, hogy a jövő héten olyan munkatársat kell kiválasztani, akinek munkaköre, feladata "a" biztonság. Vagy olyan leendő vezetőt, akinek a szervezeti kultúra részét jelentő biztonság kultúrára is van hatása. Vagy felsővezetőt. Vagy olyan szakembert, akinek a munkakörét nagyon mélyen Ön sem ismeri, márpedig nincs a világon olyan HR-es, aki a machine learning image enhancing szakemberétől a takarítónő által használt vegyszerek összetételéig minden munkakör minden kockázati nüanszát ismerhetné. Mi sem vagyunk ilyenek, de mi arra  vagyunk, hogy nyomozzunk, az adott szakterületeken dolgozókkal konzultáljunk, hogy jól tudjunk kérdezni, hogy a gondos FELKÉSZÜLÉST követően az interjúzás folyamatában a biztonságtudatossággal kapcsolatos felmérést ránk bízhassa! A kiválasztás folyamatába illesszen egy biztonságtudatosságnak szentelt fordulót, és azt a fordulót bízza ránk. Az interjút követően a jelöltet vagy jelölteket BIZTONSÁGTUDATOSSÁGI szempontból, más megfogalmazásban kockázati szempontból értékeljük Önnek! (A döntés értelemszerűen az Öné.) Ajánlatot a pozíció ismeretében teszünk. Nem mindegy, hogy céges buszsofőrről van-e szó, vagy nekünk is napokba telik, amíg kiderítjük, hogy a 3D-printer argon gáza 38%-kal nehezebb a levegőnél, amiben prímán meg lehet fulladni. Ergo nekünk először utána kell járni, hogy mi a kockázat, ahhoz, hogy (jó) interjú kérdéseket varázsoljunk hozzá. De ügyelni kell arra is, hogy a printer közelében "mi és hogy". Ugyanis az ultrafinom ún. nanorészecskék a szervezetből nem jutnak ki. A májban, vérben felhalmozódnak, elérik a szívet. Ergo a printerhelyiség szellőzési rendszerével kapcsolatban is kérdezünk. (A 3D-printer csak egy példa, de tanulságos példa. Ma egyre több termelőcégnél van 3D-nyomtató, és HR-es kollégák a kockázatokkal, azok kezeléssel kapcsolatban nem is kérdezték a mérnök kollégákat, akik a tréningen nevetve mesélik, hogy "mik vannak". Amikor szörnyülködünk, természetesen jön a klasszikus: "valamiben meg kell halni", de persze ez nem komoly. A szofisztikáltabb kollégák ilyen-olyan módon el is sumákolják a több száz milliós berendezés használatát, mert látják, hogy a cég pályázati pénzből megvette a gépet, de a biztonság nincs megoldva. Nincs kedvük 36 évesen, két gyerek plusz várandós feleség mellett rákban meghalni. Vagyis? Minél okosabbak egy cég munkatársai, annál valószínűbb, hogy (lévén a beruházások nem rendszerben gondolkodással történnek) a százmilliós gépet NEM használják.  
 


iii) Biztonságtudatossági assessment center
Induljunk ki abból, hogy Ön vezető vagy HR-szakember, és vagy közvetlenül Ön(ök), vagy egy assessment-tel megbízott specialista, assessment center cég segíti a short listen lévők közül a kiválasztást. Legyen egy nap (6-8 óra) arra, hogy elvégezzék a valamilyen pozícióra történő kiválasztást. Ebbe az egy napba illesztünk mi, egy egyeztetett időtartamú - mondjuk 90-perces - modult, amely a potenciális munkatársak biztonságtudatosságát, biztonsággal/kockázattal kapcsolatos attitűdjeit és viselkedését méri. Bármilyen zseniális is az Önöknek egyébként dolgozó assessment center,
nem érthet mindenhez. Egy-egy adott pozícióban megkövetelt biztonságtudatosságot, biztonsági viselkedéseket, veszélyfelmérést, kockázatkerülést, - csökkentést, risk menedzsmentet nem ismeri. A világ legjobb assessment center munkatársa sem tudja, hogy milyen, a kockázatok megelőzésében, csökkentésében, kivédésében fontos viselkedésekben kell jeleskednie egy vízitúra-vezetőnek. Nem ismeri egy informatikai rendszer vagy egy nukleáris létesítmény kockázatait, így a biztonsággal összefüggő akár több száz viselkedés, eljárás közül jó ha 10-et tud értékelni egy, az assessmentben amúgy tényleg remek specialista. Sok viselkedés meglétét valószínűsítő helyzetgyakorlatot nem tud "gyártani". És ha sikerülne is valamilyen életszagú helyzetet szimulálni, hány esetében tudja, hogy milyen körülmények között, milyen feltételek esetén optimális a mutatott viselkedés? Költői a kérdés. Honnan tudná? Lehet, hogy mi mi SEM tudjuk, de mi felkészülünk arra, hogy egy repülőtéri security vezetőnek, egy high-rise warehouse menedzsernek, egy kiberbiztonsági munkatársnak, egy forgácsolási vezetőnek a biztonsági attitűdjét, kockázatmegelőzési, kockázatcsökkentő és kockázatkezelő viselkedéseit és a személyiségtípus kockázatait felmérjük. A megfelelési kényszer, a csőlátás, bizonyos perpepciós modalitások, a koncentrációs önfegyelem hiánya, az anger management issue-k bizonyos pozíciókban óriási kockázattal járnak. Aprólékosan, lelkiismeretesen utánajárunk annak, hogy az adott pozícióra versenyeztetett kollégának milyen biztonsági követelményeknek kell megfelelnie. Más munkahelyen megnézünk ilyen munkakörben dolgozókat és kifaggatjuk őket. Végül megtervezzük, elkészítjük a mérő, értékelő gyakorlatokat, teszteket, szimulációkat, kérdéseket. Kérje ajánlatunkat! info@mediacomm.hu vagy +36209342760!

Megjegyzés. A honlap ezen menüpontja a kiválasztás és toborzás folyamatához kínált i) szűrés, ii) interjú és iii) AC-szolgáltatásunk leírása. Ügyfelünk részéről természetesen felmerülhet a fejlesztés, a development igénye is. 

A fejlesztés, (a "terápia") az igények és a helyzet ("a diagnózis") függvénye. Lehet, hogy biztonsági napot szervezünk. Lehet, hogy tréning(eke)t tartunk, lehet, hogy kockázatfelmérési versenyt tartunk, néha "mozizunk", azaz videókat mutatunk be. Lehet, hogy a biztonsággal kapcsolatos döntések meghozatalát facilitáljuk. Lehet, hogy a biztonsággal kapcsolatos döntéseket összhangba hozzuk a teljesítményértékeléssel. Lehet, hogy a teljesítményértékelési rendszerbe "bevisszük" a biztonságtudatosság, a biztonságkultúra, a biztonság mérőszámait. Szakmailag igényes kihívás, hogy az incidensek, a "majdnem baj lett", vagy ahogy 'magyarul' is sokszor mondjuk, a "near miss", ne eltitkolt legyen. Azt kell elérni, hogy a baj lehetősége, a veszélyforrások léte is elindítson kockázateltüntető vagy kockázatcsökkentő, biztonságjavító folyamatokat. A cél, hogy gyökérokig leásó, korrekciós mechanizmusokat aktiváló, és a más részrendszerekkel (teljesítményértékeléssel, műszakrenddel, technológiával, informatikai rendszerrel, logisztikával, de még a takarítások ütemezésével is, stb.) harmonizált biztonsági rendszer működjön Önöknél.