Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Céges biztonsági kultúra tréningek

BIZTONSÁGI KULTÚRA TRÉNINGEK


Céges 'safety culture', magyarán biztonsági kultúra tréningjeink kapcsán keressen minket, egyeztessünk: info@mediacomm.hu vagy +36209342760.

Céges biztonsági kultúra tréningek
Ha már sajnos megtörtént a baj, akkor bizonyos szempontból könnyebb számos tréningszükséglet azonosítása. De induljunk onnan, hogy még nem történt munkahelyi baleset, csak nem lehet a vakszerencsére alapozni. Vagy egy auditra fel kell felkészülni. Vagy a vezetést átjárja a biztonság iránti igény, és ügyfelünk vezetői őszintén szeretnék, hogy a Safety First felirat, ne csak jelszó, hanem mindent átható gyakorlat legyen. A jó tréning preventív, a cél a balesetek és az egészségkárosodás megelőzése, a biztonságos és egészséges munkavégzés.

A céges biztonsági kultúra fejlesztés, biztonságtudatosság javítás első kérdése(i), hogy hol vagyunk, ebből következően mik a betartandó szabályok. 
Megbízónkra milyen szabályok, előírások vonatkoznak? Nem mindegy, hogy élelmiszer-biztonsági vagy csomagoláshigiéniai vagy tűzvédelmi veszélyek az fő kockázatok. Sajnos a biztonságtudatosság mindenhol javítandó. Nem csak termelő üzemekben probléma a biztonságtudatosság hiánya. A repülőgép-szerviztől az erőműveken, vegyi üzemen, mezőgazdasági vállalkozásokon át az egészségügyig mindenhol neuralgikus kérdés a biztonságkultúra (hiánya).

A 2. kérdéskör: Az induló helyzetben milyen a munkatársak biztonságtudatossága?
Vannak balesetek?Jön egy e-mail és gondolkodás nélkül rákattint valaki? Még nem csapott le a mennykő, de csak idő kérdése a baj? A biztonságtudatosság gyerekcipőben jár? Nem veszik fel a kollégák a védőfelszerelést? "Egyszerűsítenek" a karbantartás közben? Száguldanak a villás targoncával? Az 5 méter magas gép tetején biztosító kötél nélkül végzik a karbantartást? Eltussolt ügyek? Tudni kell az összes ismert "lazaságról", kihágásról. Lehet, hogy az (általa ismert) induló helyzetet ügyfelünk bemutatja, vagy lehet, hogy érdemes a biztonságkultúra minden fontos részterületére kiterjedő felmérést is végezni. Ez lehetőség ad arra, hogy ne csak a "jéghegy csúcsát", a látható és elméletileg látható viselkedéseket, történéseket, tárgyakat lássuk, hanem a szervezeti kultúra "vízfelszín alatti" mögöttesét is átlássuk. Visszatérve a kultúra nem rögtön látható elemeihez. Mit pletykálnak az emberek? Mi a hatása, hogy a vezető saját maga megsértette az előírásokat? Mik a viselkedés mozgatórugói? Mi az a szervezeti kontextus, pl. időnyomás vagy eszközhiány, ahol biztonsági "kompromisszumok" születnek? "Ahogyan az emberek a dolgokat csinálják" sok-sok tényező hatása.

A 3. nagy kérdés(kör): mi a tréningcél, mik a tréning céljai? 
Mit szeretnénk, hogy másként legyen? Mit csináljanak, mit ne csináljanak a kollégák?
Milyen szemléleti, hozzáállási, viselkedési változtatás(oka)t szeretnék elérni? Ügyfelünkkel közösen meghatározzuk, hogy mik azok a konkrét viselkedések, rutinok, eljárásrend, protokoll(ok), amelyet "be kell égetni", amit evidenssé kell tenni. A tréningcélokhoz idomul (a testre szabott) a céges (szervezeti) biztonságtudatossági képzések tematikája.

A biztonságtudatosság tréning(ek)
A fejlesztési célok kijelölését követően kerül sor a tréning(ek)re, amely a feltárt problémák, hiányosságok megoldását szolgáló viselkedések betanítása és gyakorlása. Ezen magatartások között NÉGY, szervezetfüggetlen és alapvető biztonsági viselkedést mindenképpen tréningezünk.
A céges biztonsági kultúra tréninget online is szolgáltatjuk (zoom platformon).
Online biztonsági tréning esetén küldünk egy linket, kattint, és már bent is ül a tréningen.

Eredményesség, hatásosság
A legtöbbször javasoljuk, hogy kerüljön sor a biztonságtudatosságot javító képzés / tréning eredményességének mérésére. Kialakultak-e azok az új normák, rutinok és viselkedések, ami miatt a szemléletformálásba belevágtunk? A mérés sokszor könnyebb mint gondolnánk. Pl. a szándékosan szabálysértő "nagyfőnökre" rászólnak-e az üzemcsarnokban a kollégák, ha nincs rajta védőcipő? Egy adathalászat szimulációját lefuttatni a tréning előtt és után nem drága. A jelentett incidensek, vírusfertőzések (annak kísérletei), a betiltott web site-okon történt látogatások mérésének költsége minimális.