Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonsági kultúra coaching

ppe-44.jpgBiztonságkultúra coaching 

Ne adj Isten halálos, vagy valamilyen baleset a cégnél. Vagy a biztonsággal kapcsolatban komoly aggodalmak. Mondjuk Ön vezető, és a biztonságtudatosság új szintre emelése nem tűr halasztást. Vagy HSE-felelős és látja, hogy a cégnél sok időzített bomba ketyeg, de a biztonsággal kapcsolatos kommunikációban jó lenne egy "konzulens". Vagy Ön safety tréner, és egy konkrét projekt kapcsán segítségre van szüksége. Vagy Ön Occupational Safety and Health specialista és van millió kérdése... Vagy tele a hócipő, és már nem tud mit kezdeni az Ön körül tomboló közönnyel. Amikor a biztonságra magasról ejtő kolléga úgy veri szét a projektet, hogy kihúzza magát a feladat alól, de kedves smiley-val buzdít másokat, hogy ők vállaljanak  "....kétszer annyit, helyettem is, és átlagban jók leszünk :)". 

Vagy Ön lát valamit, amivel mások nem foglalkoznak, és Ön lenne az az egy fecske, akinek "nyarat kellene csinálnia", értsd, akinek a biztonságtudatosság terjesztése és fejlesztése a célja. Vagy vannak védőeszközök, de a kollégák nem, vagy nem jól használják a testhevedert, a zuhanásgátlót, a beülőt, esetleg csak lejárt szavatosságú életmentő védőeszközök vannak. Vagy veszélyes a technológia. Vagy a veszélyforrások létét tagadják vagy bagatellizálják. Vagy ha Ön HR-es vagy L&D-specialista, és látja, hogy van valaki a csapatban, akinek a betanításán, vezetői viselkedésén biztonsági szempontból sok múlik, de nem veszik komolyan, pl. azért mert a testbeszéde erősen javítandó vagy - hölgyeknél gyakori - "nincs" hangja és a halk "sipitozásra" senki sem figyel, ha egyáltalán hallják az emberek. Vagy ha valakinek vannak olyan szokásai, amik nem szimpatikusak másoknak, és mivel a beszélő személyét elutasítják, a mondanivaló elsikkad, a biztonság üzenet nem megy át, hívjon fel minket. +36209342760. 

Biztonságot javító, holisztikus megközelítésű coaching során felkészítjük vagy kiképezzük Önt vagy kollégáját, munkatársait arra, hogy mit, mivel, miért és hogyan tegyen a biztonság érdekében. A coaching ülések során felkészítjük arra, hogy a célcsoportok felé Ön ezt, hogyan adja el. Hogyan adja tovább. Vagyis a coachinghoz elég, ha Önnek bármilyen a biztonsággal kapcsolatos (potenciális) problémája van, vagy lát nem megnyugtató helyzetet! 

Nézzünk példaként  biztonságkultúrával összefüggő coaching-helyzeteket!
 

A) Egészség- és biztonságtudatos képzésszervezés

Mondjuk Ön Fejér megyében HR-vezető egy amerikai tulajdonú cégnél. A piac őrülten száguld, ezért az anyavállalat bővíti a telephelyet. Az egyik baj, hogy nincs kit felvenni. Nincs ember. A másik dilemmája, hogy - szintén a telephely feszítő határidős bővítése miatt - óriási a nyomás, hogy oktatásokat tartson. Csak éppen sok kollégája a topmenedzsmentben sem biztonságtudatos.
Ugyanakkor nem szeretne több özvegyet és árvát. Nem szeretné saját magát sem kitenni ezernyi bajnak, akár egy bűntető eljárásnak, és a céget sem szeretné kitenni horror összegű büntetésnek.

Senkinek nem akar tételesen válaszolgatni, pláne nem bírónak, ne adj Isten ügyésznek, aki azt tisztázza a "beszélgetés" elején, hogy Önnek - a pozíciója miatt - kellett-e ismernie jogszabályi kötelezettségeit.

Ne legyen illúziónk, az elsők között azt tisztázza majd, hogy Önnek kellett-e tudnia arról, hogy:
a munkáltató köteles törekedni a munkavállaló egészségének és biztonságának megőrzésére, minden szempontból tekintetbe véve az utóbbi által végzett munkát és, hogy ez alól a felelősség alól a munkáltatót semmi sem mentheti fel.
Nem azt kérdezi, hogy tudta-e, hanem arra lesz kiváncsi, hogy a pozíció mi és az alapján ezt kellett-e tudni. És utána rögtön kiváncsi lesz majd arra, hogy ez hogyan mutatkozott meg - egyebek között - a céges képzések tervezése, szervezése és megvalósítása során is.


Ha bekövetkezik a baj, fel fog tenni olyan kérdéseket, hogy:
"- Az új belépők oktatásában, a céges képzések, tréningek szervezése során konkrétan miben nyilvánult meg, hogy 
'A munkáltatónak óvintézkedéseket kell tenni a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében'?"


"- Hogyan, mikor, mennyiben felelt meg a munkáltató azon törvényi kötelezettségnek, hogy 'mindent meg kell tenni a szakmai ártalmak elkerülése és a munkatársak tájékoztatása és képzése érdekében, valamint abban, hogy ezek megvalósításához megfelelő szervezeti kereteket és anyagi forrásokat kell biztosítani'"?

Ma már megnézik, hogy teljesült-e azon kitétel, mely szerint: "A munkáltatónak a körülmények változása esetén módosítania kell ezeket az intézkedéseket, valamint mindent megtennie a fennálló helyzet javítása érdekében".

Az ellenőrzések során a képzések kapcsán is tételesen vizsgálhatják, hogy megfelelt-e a munkáltató a munkaadókra kirótt ún. általános kötelezettségeknek, jelesül vizsgálják, hogy mit tett, mit nem tett, vagy mulasztott a munkáltató az alábbi törvényi előírások kapcsán:

 1. Veszélyek kialakulásának megelőzése
 2. A meg nem előzhető veszélyek értékelése
 3. A veszélyek forrásuknál való elfojtása
 4. A munka jellegének az egyénhez való alakítása
 5. Biztosítani kell, hogy a szervezeti keretek, a választott felszerelés, az anyagok és munkafolyamatok enyhítsék a munka egyhangúságát, s ezáltal csökkentsék az egészségre gyakorolt káros hatásokat
 6. A technikai fejlődés figyelembe vétele 
 7. A veszélyforrások helyettesítése veszélytelen vagy kevésbé veszélyes megfelelőikkel
 8. Kockázat-megelőzés tervezése az alkalmazott technológia, a munkaszervezés, a társas kapcsolatok és egyéb, a munkakörnyezetre hatással levő tényezők figyelembe vételével
 9. A kollektív védelmi intézkedések előtérbe helyezése az egyéni védelmi intézkedésekkel szemben
 10. A munkavállalók megfelelő utasításokkal való ellátása egészségük és biztonságuk biztosítása érdekében

Ebben az esetben coach-ként és tanácsadóként is segítjük. Ön képes lesz jó döntést hozni. Például a védettséggel rendelkező kollégákat fogja képezni személyes, tréningtermi (in-person) tréningekkel, miközben a magukat beoltatni nem kívánó munkatársak részt tudnak venni online oktatáso(ko)n. Jól dönteni is fontos, de természetesen ami a döntést megelőzi, és ami azt követi, abban is támogatjuk. Coach-ként segítünk abban, hogy a döntésekkel járó millió konfliktust kezelje, hogy mi legyen hozzá a kommunikáció, egyszóval a coaching során edzésmunkával gyakoroljuk a HR-vezetői viselkedés minden mozzanatát. 
 

VAGY. Nézzünk egy másik coaching helyzetet, de itt nem a HR, hanem a HR-fejlesztés, a L&D munkatárs a coaching fogadója, a coachee. 

B) Készségfejlesztés a biztonságkultúra fejlesztése érdekében

 

 • Mondjuk az Ön feladata a munkavédelmi oktatások megtartása az új belépők részére. Megtartja az oktatást, és 2 nap, vagy 2 hét, vagy 2 hónap múlva azt látja, hogy sok minden a munkatársak egészsége és biztonsága kapcsán alapvető szabály falra hányt borsó maradt. Miközben elengedhetetlen, hogy mindenki "ezerszer" jobban a magáénak érezze a biztonság ügyét. Vagyis más, jobb biztonságtudatossági oktatásra van szükség. Segítjük abban, hogy fontos tartalmat, még érdekesebben, a figyelmet még inkább megragadóan és megtartóan, elgondolkodtatóan és viselkedésváltoztatási hatást keltően tudjon átadni. A biztonságtudatosság-fejlesztő oktatások kapcsán tehát tartalmi tanácsadóként is, (mit mondjon) és konkrét prezentációtechnikai coachinggal is segítjük munkáját. És lehet, hogy nulláról indulva, Önnel egyeztetve elkészítjük a teljes oktatási anyagot, majd megtanítjuk arra, hogy hogyan végezze a betanítást. 

 
A biztonságkultúra coaching díjára a konkrét igények és időtartam függvényében teszünk ajánlatot, az alábbi díjak irányárként értendőek. 

Egy, pl. első egyórás és 7 "darab", egyenként egyórás online coaching sessionből összeálló coaching (folyamat) díja 499-599-699.000 Ft+áfa. A teljes időtartamát tekintve 8-órás biztonságcoaching program egy napnak felel meg.

A safety coachingra történő jelentkezéshez kérünk egy kitöltött jelentkezési lapot, a jelentkezést visszaigazoljuk, és kiküldjük az ún. díjbekérőt. A biztonsági coaching díjának jóváírásával párhuzamosan - személyes coaching esetén - egyeztetjük a helyszínt. A coaching helyszín lehet az Ön munkahelye, vagy Budapesten a Bobbio Hotel, XII. kerület, Béla király út 47. vagy mindenkinek jó, egyeztetett köztes helyszín. Pl. egy nyíregyházi coachee esetén lehet a coaching helyszíne az M3-ashoz közel valahol, pl. a Tisza-tó.

És természetesen ZOOM-on (online is) tart(hat)juk a coachingot.