Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzelmi intelligencia tréning

Az érzelmi intelligencia és a biztonság 

Van egy másik üzletágunk, amely nem felnőttoktatás. Ezen üzletágunkban történt 2019-ben. A helyszín Tolna. Egy külsős kolléga (legyen X.) tanúja lett annak, amikor egy (másik) alvállalkozónk felhívja a figyelmet egy második világháborús bombára. A kolléga le is fotózta a bombát.  A "sztorit", az aznapi munkanapot színesítő érdekes egzotikumként csacsogta el vidáman a munkanapot követő telefonbeszélgetés során. A világ legtermészetesebb hangján és módján elmeséltek azonnal gyanút ébresztettek. Fel kellett tenni a kérdést, hogy értesítették-e a rendőrséget. Kiderült, hogy senki, ő sem értesítette a rendőröket. Amikor elképedve kértük, hogy SOS tegye meg, hiszen ő pontosan tudja, hogy hol a bomba, rövid hímezés-hámozás következett, végül előjött a farbával, azzal érvelt, hogy a másik alvállalkozó, legyen Y. "biztos nem szeretné, mert akkor a tűzszerészek lezárják a területet egy időre - és az rossz Y. üzletmenetének!" 

Szent Isten. Amellett, hogy X csalhatatlan magabiztossággal ("biztos nem szeretné") gondolatolvasott, szofisztikált olvasónk máris érti a biztonság és az érzelmi intelligencia (egyik) kapcsolatát, hogyan lehet az ilyen alvállalkozót nem elküldeni a - vajon mi a jó szó? - csudába. (Alliterál)

Ja, hogy ugyanott bárki megállhat és játszó gyerekek repülhetnek a levegőbe? Néhány halott? Ugyan? Potomság. Az kétségkívül nem érinti a Y-hez fűződő kapcsolatainkat, ezen keresztül az övét sem, akinek a "terepen" (odakint) együtt kell dolgoznia vele. 
Ekkor is jó hasznát vettük a saját magunk által oktatott, és az érzelmi intelligencia tréningeken gazdagon gyakoroltaknak, miközben - természetesen - rögtön hívtuk a 112-őt. Majd egy óra múlva - az alvállalkozóval n-szer egyeztetve - távnavigálgattuk a rendőröket, akik "biztosították a helyszínt" és megvárták a tűzszerészeket.

Önnek is van, Önnek is lesz millió hasonló esete. Sok ügye, a biztonságért folytatott néha kemény küzdelemben konfliktusa. A biztonságnál elvileg semmi sem fontosabb, de ha vezető, ha HR-es, Ön is látja, ha HSE-szakember naponta tapasztalja, hogy a környezetében milyen magasról sajnálják le a biztonság ügyét. Rossz érzés. Fájdalmas, hogy az egyébként "nem sötét" kollégák körében is a biztonságtudatosság mennyire gyerekcipőben jár. A biztonságért folytatott boxmeccseket könnyebb megvívni, a primitív környezetet 
könnyebb túlélni, ha van lelki állóképessége, érzelmi önmenedzsmentje. Jöjjön el érzelmi intelligencia tréningjeinkre! Ne attól rettegjen, hogy mit pletykálnak majd, hanem érezze jól magát a bőrében, mert világos az értékrendje és tiszta a lelkiismerete. Ehhez az kell, hogy jól menedzselje a saját érzelmeit, alkalmasint befolyásolja másokét. 

https://erzelmiintelligencia-trening.hu/

 

 

Utóirat:
A honlap ezen menüpontja érzelmi intelligencia tréningünket ajánlja, de egyébként az "egész" honlap arról szól, hogy a biztonsági kultúra fejlesztésében az ÖNÖK szakmailag felkészült és hiteles partnere lehetünk.
A hitelesség körében viszont kérdéseket vet fel a fenti incidens... X biztonságtudatosságát fejlesztettük. De a fejlesztés mellett is - bizonyos személyiségvonásai miatt - azon másik üzletágunkban közepes kockázatú feladatokat egyáltalán nem, mérsékelteket is csak párban, tehát mással együtt, (önállóan nem) végezhet.
Y kolléga pedig azóta csak logisztikai feladatokra von. megbízást kapott tőlünk.